WIN EEN REIS NAAR SILICON VALLEY

In het laatste onderdeel van de dag, de plenaire finale, worden door middel van een plenaire quiz vier studenten uit gekozen die met elkaar de strijd aangaan om de een compleet verzorgde reis naar Silicon Valley te winnen. Tijdens deze reis wordt onder andere een tour langs de meest innovatieve bedrijven in ‘The Valley’ gemaakt.

Vorig jaar heeft Ruben Koeze de vijfdaagse reis naar Silicon Valley gewonnen. Afgelopen juni is hij naar ‘The Valley’ gegaan om onder andere een tour te maken langs de meest innovatieve bedrijven. Lees onderstaand zijn ervaringen!

Vorig jaar was ik op IT Masters de gelukkige winnaar van de reis naar Silicon Valley! Begin juni 2017 is het zo ver, we vertrekken voor een week naar deze inspirerende omgeving. Het is een georganiseerde reis met een gemixt gezelschap. We zijn met ongeveer 15-20 man, mensen van verschillende leeftijden en verschillende achtergronden; van de Universiteit van Amsterdam, uit het bedrijfsleven en met een startup.

Eenmaal in San Francisco aangekomen, ontmoeten we twee locals die ons meer vertellen over het programma. Het belooft een drukke en volle week te worden met bezoeken aan mooie bedrijven. Zo gaan we bijvoorbeeld naar Google Launchpad, dit is een onderdeel van Google dat in hartje San Francisco zit. Vanuit Google Launchpad helpt Google startups met het ontwikkelen van hun ideeën en het doorgroeien. We krijgen een presentatie van Dan Feld die ons alles vertelt over hoe dit in zijn werk gaat.
Verder gaan we met een kleiner groepje naar TomTom, waar we over van alles en nog wat hebben kunnen praten met mensen van TomTom. Van hoe het leven in San Francisco is tot wat de strategie van TomTom wordt. Ook gaan we naar de Berkeley University om te luisteren naar een verhaal over blockchain. Dit is een geweldig praatje over innovatie van iemand die zelf aan het begin heeft gestaan van bijvoorbeeld Siri. Verder hebben we rondgelopen op de Google Campus, zijn we naar INSEEC geweest, dit is een soort school waar jonge studenten uit de hele wereld over Silicon Valley en tech leren en ik heb via-via een rondleiding bij Airbnb kunnen regelen. Ik kan wel zeggen dat dit het by far het coolste kantoor is dat ik ooit heb gezien.
Op de Singularity University besloten we zo brutaal te zijn om te vragen naar de Vice President Startup Solutions & Entrepreneurship Chair, Pascal Finette. We hadden eigenlijk geen afspraak met hem maar hij komt naar buiten en voor we het weten staan we anderhalf uur te praten met deze inspirerende man. Interessant was toen hij vertelde over een model waaraan hij had gewerkt dat uitlegt wanneer bepaalde technieken klaar zijn voor massa adoptie. Hij is zo briljant en heeft zo’n blik op de toekomst dat ik met m’n mond open heb staan luisteren naar zijn visie.

Gelukkig hadden we naast het drukke programma ook nog wat vrije tijd en heb ik o.a. een honkbalwedstrijd bezocht.

Je hoort natuurlijk veel over Silicon Valley. Ik moet zeggen dat sommige dingen daarvan waar zijn; de tech bedrijven hebben geweldige kantoren en het is super hip. De mentaliteit is compleet anders dan in Nederland: ‘Heb je een idee? Alsjeblieft, hier heb je 500k om het uit te werken.’ Dit is in Nederland een stuk lastiger.

Het bezoek aan Airbnb vond ik samen met het gesprek met Pascal Finette het gaafste aan de reis. Pascal heeft me echt geïnspireerd, dit heeft me meer aan het denken gezet wat ik precies wil.